sam 1903 20131216 1438948191

W celu wsparcia dwustronnych kontaktów ekonomicznych w dniach 23-27.08.2013 Fundacja Wschód zorganizowała misję ekonomiczną do Mołdawii, w ramach której zorganizowano szereg spotkań przedstawicieli polskich firm z potencjalnymi partnerami biznesowymi w Mołdawii.

W ostatnich latach polityczne stosunki polsko - mołdawskie są bardzo dobre. Jako przyjazny kraj jesteśmy również postrzegani przez społeczeństwo Mołdawii. Polska jest widoczna, szczególnie w regionach wiejskich Mołdawii, również w zakresie pomocy rozwojowej. Niestety dotychczas ten pozytywny potencjał nie przekłada się we właściwych proporcjach na stosunki gospodarcze. W programie pobytu uwzględniono również konsultacje z przedstawicielami władz centralnych, samorządowych, agencji rządowych i organizacji pozarządowych. Na zakończenie pobytu w Mołdawii uczestnicy zostali przyjęci w ambasadzie RP w Kiszyniowie przez Ambasadora Artura Michalskiego. Fundacja Wschód planuje kontynuację tego typu działań w kolejnych latach. W 2014 zamierzamy okazać wsparcie przy organizacji Dni Polskich w Mołdawii podczas których będą również przygotowane działania służące promocji rozwoju kontaktów ekonomicznych pomiędzy Polską i Mołdawią. Zainteresowane organizacje i firmy serdecznie zapraszamy do współpracy.

Na zdjęciach:

Spotkanie z Ministrem Rolnictwa Mołdawii - Vasilie Bumacovem
Spotkanie w Agencji Bezpieczeństwa Żywnościowego Mołdawii
Spotkanie z potencjalnymi partnerami biznesowymi w Agencji Płatniczej (AIPA)
Spotkanie z potencjalnymi partnerami biznesowymi w Krajowej Agencji Rozwoju Regionalnego Mołdawii

{gallery}joomgallery/originals/lang_plwydarzenia_lang_lang_enevents_lang_lang_ru_lang_3/modawia_17/misja_ekonomiczna_w_modawii_-_23-28082013_34{/gallery}