a 20131216 1957812121

W dniach 9-10.12.2013 wiceminister Spraw Zagranicznych RP, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz złożyła wizytę w Mołdawii.

W dniu 10.12.2013r. przed południem odwiedziła wsie Bravicieni i Ratus (rejon Orhei) w centralnej Mołdawii, w której zrealizowane zostały projekty ze środków polskiej pomocy. Celem projektów wdrożonych przez Fundację „Wschód”, Fundację im. Księcia Konstantego Ostrogskiego oraz Podlaską Stację Przyrodniczą  „NAREW” było wsparcie rozwoju przedsiębiorczości, spółdzielczości i rolniczych grup producenckich na terenach wiejskich. Wiceszefowej polskiej dyplomacji towarzyszyli pracownicy polskiego MSZ: z-ca dyrektora Departamentu Współpracy Rozwojowej Pani Karolina Zelent-Śmigrodzka i radca ambasady Pani Joanna Bojko oraz prezes Fundacji Wschód Mirosław Matreńczyk (koordynator projektów zrealizowanych we wsiach Braviceni i Ratus). W godzinach popołudniowych w Bibliotece Narodowej w Kiszyniowie otwarta została wystawa pt. "Polska współpraca rozwojowa w Mołdawii" prezentująca działania realizowane przez Polskę na rzecz Mołdawii w latach 2009-2013 w ramach współpracy rozwojowej z mołdawskimi partnerami. Na zakończenie wystawy prezes Fundacji Wschód otrzymał z rąk ministra rolnictwa Mołdawii Vasilia Bumacova dyplom za "zasługi w rozwoju regionów wiejskich w Mołdawii".

{gallery}joomgallery/originals/lang_plwydarzenia_lang_lang_enevents_lang_lang_ru_lang_3/modawia_17/wizyta_wiceminister_spraw_zagranicznych_rp_w_modawii_-_9-10122013__35{/gallery}