p1090019 20140702 1310458616

Wizyta studyjna odbyła się w ramach realizacji projektu MSZ nr 59/2014 „Rozwój wiejskiej przedsiębiorczości, kooperacji i doradztwa rolniczego w Mołdawii".

Podczas wizyty goście odwiedzili Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, oddział w Jadwisinie). Zapoznali się tam ze specyfiką hodowli i oceny różnych odmian ziemniaka. Poznali także rodzaje ziemniaków odpowiednich do dalszej przeróbki oraz procesami technologicznymi zapewniającymi najwyższą jakość końcowego produktu.

Oddział w Jadwisinie dysponuje specjalistycznym warsztatem badawczym, m. in. polem doświadczalnym o pow. 8 ha, halą wegetacyjną, przechowalnią doświadczalną z 10 komorami, laboratorium wykonującym analizy jakości i składu chemicznego, stacją meteorologiczną, sprzętem doświadczalnym oraz specjalistyczną aparaturą badawczą.

Następnie zaprezentowany został Zakład Mechaniki Maszyn w Warszawie. Produkowane tam szatkownice i krajalnice do warzyw, ze względu na swą uniwersalność obsługują zakłady produkcyjne, zbiorowego żywienia oraz suszarnie. Zakład jest obecny na rynku od 45 lat.

W trakcie kolejnej wizyty w firmie MULTI-SMAK zaprezentowana została linia do produkcji sałatek warzywnych oraz poszczególne maszyny (także pochodzące z firmy Zakład Mechaniki Maszyn). Właściciel opisał także historię powstania i strategię rozwoju firmy.

Dzięki uprzejmości firmy MASA goście zapoznali się z profesjonalnymi szatkownicami do warzyw, szokowymi zamrażarkami oraz piecami parowymi używanymi w gastronomii i przemyśle. Przedyskutowali z przedstawicielami firmy i dystrybutorem projekty małych linii gastronomicznych służących przetwarzaniu warzyw.

Podczas wizyty z zakładzie MEGA przedstawiona została oferta dużych przemysłowych linii przetwórstwa warzyw oraz technologiczne możliwości konstrukcji i projektowania linii przemysłowych. Firma MEGA powstała w 1996 roku i specjalizuje się w projektowaniu i produkcji maszyn dedykowanych zarówno dla dużych zakładów przetwórczych, jak i rolników i firm rodzinnych.

{gallery}joomgallery/originals/lang_plprojekty_lang_lang_enprojects_lang_lang_ru_lang_4/programy_rozwojowe_14/modawia_12/wizyta_studyjna_24-27042014_39{/gallery}