Zakończenie realizacji I modułu projektu 46/2017/M3 „Rozwój usług rolniczych i pozarolniczych w Mołdawii”.

logo2  img 5506 20180726 1703642702  img 5578 20180726 1730542019

Projekt został przygotowany przez Fundację Wschód w partnerstwie z Krajową Agencją Rozwoju Regionów Wiejskich w Mołdawii (ACSA).

Celem ogólnym projektu jest „Wsparcie dostępu do usług w sektorze rolnym i rozwój działalności pozarolniczej na obszarach wiejskich”. Projekt wspomaga dywersyfikację rynku pracy na obszarach wiejskich Mołdawii, został zaplanowany na lata 2017-2019 i podzielony na 3 roczne moduły (etapy) realizacji. W 2017 roku celem bezpośrednim jest skuteczne wsparcie podstaw rozwojowych wiejskich zakładów usług rolniczych i pozarolniczych, w 2018 roku dalszej dynamicznej rozbudowy ich potencjału, a w 2019 roku osiągnięcie pełnych zdolności świadczenia usług i stabilnych warunków dalszego zrównoważonego rozwoju. Projekt uzyskał rekomendacje Ministerstwa Rolnictwa Mołdawii i jest zgodny z Narodową Strategią Rozwoju Mołdawii.

Pierwszy moduł został zrealizowany w 2017 roku. Składał się on z czterech działań, które obejmowały wizytę studyjną w Polsce, budowę i wyposażenie 10 lokalnych zakładów usług rolniczych, budowę i modernizację 4 wiejskich ośrodków usług rolniczych oraz warsztaty w Mołdawii na temat rozwoju usług rolniczych w regionach wiejskich.

W ramach realizacji projektu wsparcie inwestycyjne i w zakresie know-how otrzymało dziesięć lokalnych zakładów usług rolniczych: 3 chłodnie, 4 suszarnie, przetwórnia owoców, wytwórnia kasz i lokalny młyn oraz cztery wiejskie ośrodki usług pozarolniczych: stolarskich, krawieckich, naprawy maszyn i pensjonat. Projekt miał zakres ponadregionalny, był realizowany w 14 wsiach położonych w 10 regionach Mołdawii.

Zakładany cel bezpośredni projektu: „Skuteczne wsparcie podstaw rozwoju 10 lokalnych zakładów usług rolniczych i 4 wiejskich ośrodków usług pozarolniczych w 14 wsiach położonych w 10 regionach Mołdawii” został w pełni zrealizowany.

Planowane efekty w miejscach realizacji działań projektowych:
• poprawa sytuacji ekonomicznej beneficjentów i spadek bezrobocia
• ograniczenie strat w przechowywaniu i przetwórstwie żywności oraz poprawa bezpieczeństwa
  żywnościowego
• poprawa dostępności i jakości oraz wzrost dochodów w sektorach usług rolniczych i
   pozarolniczych
• aktywna promocja wykorzystania lokalnych zasobów do generowania dochodów z usług
  rolniczych i pozarolniczych
zostały w pełni osiągnięte.

Potwierdzają to następujące wskaźniki:
• 10 zakładów usług rolniczych i 4 ośrodki usług pozarolniczych wykorzystało zewnętrzne środki inwestycyjne w wysokości 971.809,89 PLN, przy wkładzie własnym rzeczowym w kwocie 1 099 877,11 PLN oraz transfery wiedzy podczas wizyty studyjnej w Polsce i warsztatów w Mołdawii.
• Osiągnięto dochodowość wdrożonych rozwiązań w warunkach mołdawskiej wsi. Wykonane usługi generują wzrost przychodów w miejscach realizacji projektów w 2017 roku: od ok.25% do blisko 100% w skali roku.
• Usługi są wykorzystywane przez lokalne społeczności i przynoszą zakładane stabilne łączne przychody w 2017 roku na poziomie ok. 526.000 Euro.
• Nastąpiła poprawa sytuacji ekonomicznej i socjalnej beneficjentów i ich rodzin dzięki stworzeniu w 2017 roku 18 nowych miejsc pracy w usługach w miejscach realizacji projektu.
• Krajowa Agencja Rozwoju Regionów Wiejskich w Mołdawii (ACSA) aktywnie wykorzystuje zakłady usługowe do promocji rozwoju przedsiębiorczości i efektu multiplikacji.

Budowa chłodni do owoców, Jora de Sus, rejon Orhei

Budowa chłodni przy kompleksie upraw warzyw, Ruseştii Noi rejon Ialoveni